Vadå, är dina hundar veganer dom med?

Rubriken är rätt tydlig. Det här inlägget kommer att handla om mina hundars kost och min syn på det.
 
Jag har varit vegan i 7-8 år nu om jag inte minns helt fel, innan dess var jag vegetarian i två-tre år. Men innan dess då? ja, då var jag faktiskt köttätare. Jag åt både kött, fisk, fågel och mejeriprodukter. 
Jag minns inte riktigt när valet föll för mig att sluta äta kött, jag tror att det var efter att jag såg ett par videoklipp på hur maten som låg på min tallrik faktiskt blev till, från början till slut. 
 
Jag såg även en dokumentär som visade hur livet för en gris kunde se ut. Från att ha bökat i lera och fått kärlek av sin familj, till att ligga i ett korvbröd. Det var då jag insåg på riktigt att korv inte bara är "korv" utan korv är gjort av ett djur. Och jag fick se hur hela processen gick till. 
 
Jag tyckte att det var otäckt, obehagligt och skrämmande. Jag grät mig igenom videoklippen och tappade aptiten för kött under en kortare period. Under den perioden funderade jag mycket på om jag skulle fortsätta äta kött eller inte. Jag fick mig en tankeställare, dokumentären som visades måste ha haft ett budskap, och visst hade den det. Det hade jag bara inte listat ut just då, när jag var 8-9 år gammal. 
 
Till slut kom jag på det, skulle jag klara av att föda upp ett djur. Ge det mat, kärlek och omsorg, sett till att den fått det bra och sedan döda, göra det iordning, tillaga det och sedan äta det. Med gott samvete? skulle jag klara av det? nej. Det skulle jag inte. Då bestämde jag mig för att sluta äta kött. För att jag inte förtjänade köttet. Klarar jag inte av att döda en fisk, så förtjänar jag inte att äta en fisk från frysdisken från Ica heller. 
 
Det är min syn, och mitt tänk kring varför jag inte äter kött. Sedan att köttindustrin kan och ofta är väldigt brutal och hemsk är bara sorligt. Men jag ser inte ner på folk som äter kött. Jag kritiserar inte folk som köper kött, och jag ser inte ner på jägare. Långt ifrån. Jag faschineras av jägare och har sedan några år tillbaka blivit god vän med en jägare. Han var beredd på att jag skulle kasta skit på honom och se honom som en vidrig person. Men jag sa till honom, precis som jag säger till alla andra. Du som kan ta hand om en djur, ge det kärlek och omtanke. Se det i ögonen och ta dens liv, för att sedan äta den. Och faktiskt inte må dåligt över det. Du förtjänar maten. 
 
Jag och jägaren pratade mycket kring detta med jakt och jag fick veta mer om det än det jag redan visste. Dom behandlar det döda djuret med respekt. Dom försöker ta vara på allt som går att ta vara på från djuret. Och det tycker jag är väldigt viktigt, om man ska ta ett djurs liv. Låt inte djuret få dö i onödan, se till att hela djuret tas hant om. 
 
Så kommer frågan jag får nästan för många gånger. Visst är det irriterande efter ett tag men jag tar ett djupt andetag och svarar personen så gott jag kan. Frågan lyder. "Jaha, du är en sån där vegan, vad ger du hunden för mat då, morötter eller?" Vissa gånger skrattar jag, andra gånger suckar jag lätt. Men för att visa denna person respekt så svarar jag den.
 
Min ena hund äter färskfoder på heltid. Dvs kyckling, lax, inälvor, ben och vom. 
Min andra hund äter tyvärr torrfoder (jag måste citera att jag inte ser fel i att ge sin hund torrfoder) men jag hade önskat att jag kunnat utfodra båda mina hundar med färsk mat. Och nu tills min tik ska opereras får hon ett mål barf om dagen. Ren, kalkon och fisk. Allt från kött till ben och inälvor. 
 
Helst ser jag att mina hundar får råa ben att äta, men det är inte alltid jag får tag på det. Men då får dom allt ifrån kalkonhalsar, revben, nötnackar, märgben, ryggrad och sånt där som blir över när man tagit vara på ett djur så gott man kan. Spillet, som det kallas. 
 
Jag har inga problem att köpa hem slaktrester åt mina hundar, utan jag blir bara glad. För då vet jag vad mina hundar får äta. 
 
"Men det är ju dubbelmoral att du ger dina hundar kött när du själv tycker det är fel att äta det"
Nej, det håller jag inte med om. Jag har gjort ett val i livet. Jag har valt att avstå från att äta djur, då jag inte skulle må bra av att äta det. Jag skulle ha dåligt samvete och sen så har jag inte förtjänat det heller. 
 
Jag har en familj, en syster, en bror, en mamma och en pappa. Och alla dom äter kött. Dom kritiserar inte mitt val att inte äta kött och jag kritiserar inte deras val. För jag kan inte säga åt någon annan hur den ska leva eller vad den ska äta. Jag kan inte förändra en människa, den måste välja själv vad den vill äta eller inte. 
 
Men jag har gjort valet att leva med hundar. Och jag vet vad mina hundar bör äta och ska äta. Jag blundar inte för 5 öre när det kommer till deras kost. Varför? för mina hundar har inte valt att leva med mig! Har jag tagit på mig ansvaret att leva med individer vars kost består till större delen av kött, så är det min skyldighet att låta dom äta det. Mina hundar skulle inte födredra att äta en morot ute i naturen framför en hare. Och mina hundar skulle inte gråta innan de tog harens liv. Mina hundar skulle inte gå i dagar och tänka på den där haren de ätit upp. För att för mina hundar var den där haren mat. 
 
Därför får mina hundar äta kött, för hundar är inga veganer. Dom är inga vegetarianer heller, även om dom skulle föredra en morot framför en bit lever. 
 
Jag passar på att köpa kött och slaktrester vid jaktsäsonger då jägarna uppskattar att bli av med spillet som de inte kan nyttja. Jag köper även ben och sånt när djur i närheten slaktas. För varför ska det slängas helt i onödan när mina hundar lika väl kan äta det. Då kommer hela djuret till användning. Då nyttjas hela djuret. 
 
Jag kommer fortsätta ge mina hundar färsk mat och ben, och jag hoppas att även andra vegetarianer eller veganer gör detsamma om de lever med en hund, eller annat djur som ska äta kött!
 
 
Allmänt | |
#1 - - Zara:

Det är så skönt med personer som har sådana åsikter som du. Som låter folk vara och göra som de vill.
Jag försöker ändra och byta till vegetariskt / vaganskt men jag äter en del kött fortfarande.

Jag får ofta höra att jag är dubbelmoralisk och dum.
Istället för att uppmuntra att jag försöker göra det de upplever är rätt så klankar de ner och det vinner man ju inget med.
Nu struntar jag i vad de säger för jag gör vad som känns bra och rätt för mig.

Tack i alla fall för ett jätte bra inlägg :)

Svar: Skönt att du inte tar åt dig. Du ska göra det som känns bäst för dig, inte för någon annan.
Det finns väldigt okunniga människor här ute i världen (och många av dom hänger här på Facebook) som har såna fördomar om vegetarianer eller veganer. Som dömer folk bara för att dom inte är "lika". Med det här inlägget vill jag försöka dela med mig av hur min verklighet som vegan och hundägare ser ut.

Tack för att du läste inlägget och att du tyckte om det. :)
Mandana Veysi

#2 - - emma:

Tycker din inställning är super, du gör verkligen vad du kan och låter dina hundar vara hundar. Förstår inte folk som tycker det är dubbelmoral? Det är ju snarare vansinne att exprimentera med en annan arts mat utan att veta hur de reagerar - det är ju ingen höjdare rent näringfysiologiskt för en hund med veggomat.

Svar: Jag håller med dig till fullo!
Mandana Veysi

#3 - - Elin & Olle:

Väldigt bra inlägg :D ja själv har tankar på att bli vegeterian, vi grillade häromdagen o ja satt där med min grillade bit som ja älskar, o när ja åt den kändes de inte alls så där bra de brukar gör, har köpt hem köttbullar utan kött mins inte va dem heter, men gjorda på soja typ eller något ^^ helt okej tyckte ja dem va :)

Vart får du tag i ben till hundarna? här har vi bara skit dyr kyckling på ica, o ibland finns de revben på djuraffären, men olle blev så hård imagen av just revben sist han fick de :/ så skulle vilja ge honom något annat, annars får ja såga av dem så dem blir mindre, men sen variation är ju aldrig fel heller :)

Svar: Köper ben i mataffärer eller så hämtar jag hos en slaktare. :)
Mandana Veysi

Upp