Öka konditionen hos hund

De flesta hundägare konditionstränar inte sina hundar lika mycket under vinterhalvåret men nu när våren äntligen kommit hit är det dags att ta itur med konditionsträningen för att få en så frisk hund som möjligt och en hund med god kondition.

Man kan konditionsträna sin hund på flera olika sätt men de vanligaste sätten är att cykla med hunden.
Det man bör tänka på innan man motionerar hunden med cykel är att hunden helst ska ha fyllt 12 månader. Det är en stor fördel om man har röntgat sin hund innan man börjar cykla med den för att kunna avgöra hur mycket belastning hundens höfter klarar av. Är det en hund av större typ bör man vänta ännu länge innan man cykelmotionerar hunden.

 

Det som är viktigt är att man har en sele på hunden så att det inte blir för mycket tryck på halsen. Varför man inte ska använda halsband är utifall man måste nödbromsa cykeln, då kan det bli ett enormt ryck mot hundens hals som inte är hälsosamt.
Det bästa sättet att träna upp hundens kondition när man cyklar är att cykla i intervaller och gärna på underlag som är mjukare. Exempelvis sand eller gräs.

 

Ännu ett bra sätt att motionera sin hund är att låta den springa i skogen, gärna bland blåbärsriset så att hunden verkligen får lyfta benen. Att låta hunden springa bland blåbärsris och buskar kan man börja med i tidig ålder. Det som är viktigt är att man tar hänsynd till de vilda djuren som lever i skogen så att man ser till att ens hund inte springer fram till vilt. Från och med 1 mars till den 20 augusti är det lag på att man har sådan lydnad på sin hund att den kan gå lös med ett "osynligt" koppel. Med det menas att hunden ska gå så pass bra vid husse eller matte som om den vore kopplad. Om man vet att ens hund kan springa efter vilt eller om den inte riktigt lyssnar på sin ägare är en spårlina ett jätte bra alternativ att ha på hunden och samtidigt låta den få strosa omkring i skogen.

 

Jag är en person som vill utnyttja naturen så mycket som möjligt och ett till tips är att låta hunden simma ute. Att låta hunden simma är inte bara bra för konditionen utan det är även väldigt bra träning för hundens leder. Man kan även ha hunden kopplad och låta den gå i vattnet så att den får lyfta benen ordentligt. Alla hundar tycker inte om vatten och man ska aldrig tvinga en hund till att simma om den inte vill.

 

Man kan även o man har möjlighet åka till sandbackar och låta sin hund springa upp för backarna och ner igen. Det är otroligt bra träning för hunden. Men glöm inte att hunden bör värmas upp innan.

 

Så, hur kan man värma upp sin hund?

Uppvärmning kan vara så enkelt att man promenerar med hunden i koppel i 15 till 20 minuter. Genom att göra det mjukas musklerna upp.
Det finns dem som tror att uppvärmning tröttar ut hunden men så ligger det inte till. En bra uppvärmning ökar blodcirkulationen och värmer upp musklerna utan att trötta ut hunden.
Det är även viktigt att varva ner hunden efter ett träningspass och det kan man göra genom att gå 15 minuter med den i koppel efter träningspasset.

 
Allmänt, Fotografier, Hundträning | Djur, Hund, Hundträning | |
Upp